Artykuly spozywcze vat 2014

Artykuły spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna polska rodzina wysyła do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w postaci, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Wpływów na ostatnie, w który metoda zapobiegać marnotrawstwu życia jest wielu, a drinkom z nich stanowi częste przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Stanowi wówczas proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych – chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego modelu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm – 230μm lub dobranie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi – im z grubszej folii, tym wyjątkowo trwały), powinny mieć atesty spożywcze i wykonywać wymogi PZH. Folia PA/PE przedstawia się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą wartością (stworzona z wysokogatunkowej folii importowanej głównie ze Szwajcarii). Różna forma i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie wykorzystanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale również produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez masa lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego efektu (nie zmieniają zapachu oraz dodatku, nie dodają mu swoich właściwości), niektóre przydają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to niesamowita droga na obniżenie marnotrawstwa. Tym dużo, że pakowanie próżniowe można stosować także w gospodarstwach domowych.