Garderoba maja

Nadchodzi wyczekiwana od tradycyjna wiosna. To nie tylko okazja na zrzucenie kilkorgu zbędnych kilogramów, lecz oraz na zmianę swoich stylów żywieniowych. Cieplejsza aura skłania nas bowiem do porzucenia ciężkostrawnej diety opartej na mięsie i nabiale i wzięcia ze zdrowia, które przekazują nam sałatki.

Witaminy
Sałatki stanowią dużą bombę witaminową. Służą nam one ludzi składników koniecznych do poprawnego działania układu. Polacy zawsze jednak pamiętają smykałkę do chętniejszego sięgania po artykuły pochodzenia zwierzęcego. Więc naprawdę dużo wśród naszych rodaków schorzeń układu krążenia. Choroba wieńcowa, miażdżyca i nadciśnienie stanowią wciąż jedną z pierwszych przyczyn zgonów w podeszłym wieku. Częstsze jedzenie sałatek i minimalizacja produktów pochodzenia zwierzęcego minimalizują ryzyko wysoko wymienionych schorzeń.

Lekkostrawność
Warzywa są o moc bardziej lekkostrawne niż mięso i nabiał. Mniej trwają w systemie pokarmowym, dzięki czemu po ich użytkowaniu czujemy się lepiej. Warzywa posiadają odczyn zasadowy w przeciwieństwie do produktów mięsnych. Dzięki temuż nie przynoszą one tematów ze zgagą i nadkwasotą. Dieta oparta na spożywaniu sałatek jest wówczas odpowiedniejsza i milsza dla polskiego systemu pokarmowego.

Łatwość przygotowania
Przygotowywanie sałatek bynajmniej nie jest ciężkie, szczególnie, jeżeli dysponujemy odpowiednim sprzętem. Szatkownica do warzyw elektryczna sprawi, że zrobimy je zadziwiająco szybko. Wystarczy tylko wybrać warzywa, z jakich pragniemy zrobić sałatkę, poszatkować je przy pomocy maszyny, wymieszać i skropić sokiem z cytryny. W przeciągu paru chwili mamy odpowiedni i pożywny posiłek.

Kaloryczność
Zanim nadejdą bogate i słoneczne dni, warto zrzucić nieco tkanki tłuszczowej nagromadzonej podczas zimy. Najdoskonalszym sposobem, by osiągnąć wymarzoną sylwetkę, jest wrażenie na dietę opartą na warzywach i sałatkach. Szybko przekonasz się, że może być ona o moc smaczniejsza od tradycyjnych polskich problemów i schabowych. Co więcej, żeby przygotować pyszną sałatkę, nie potrzeba być specjalistą kuchni. Wystarczy wyobraźnia i wyobraźnia. To zaledwie z nas zależy, z których składników stworzymy własną dobrą i odpowiednią sałatkę.