Hurtownia miesa pomorskie

Na terenie Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa skupiających się produkcją tudzież sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co daje dostarczanie świeżego materiału w każde miejsce kraju. Mięso toż niezwykłymi słowy stosowane do jedzenia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z dochodzącymi do nich tkankami oraz niektóre organy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa charakteryzuje się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w planach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub polowania w tłu naturalnym.

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale najczęściej jest przetwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką skalę produktów produkowanych głównie z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na jasne oraz czerwone, jednak podział ten przenigdy nie jest uzależniony z kolorem, tylko wznosi się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

http://www.mikroskopy.pl/Mikroskopy, analiza obrazu, sprzęt laboratoryjny

Proponowane przez hurtownie mięsa artykuły pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w żywym organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca czy nawet zawał. Ciało jest ewidentnie najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce wychodzące z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w przeciętnej diecie, które jest zdecydowanie lepiej przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.