Lokal gastronomiczny mikolow

Każdy lokal gastronomiczny wcześnie lub później staje przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla ogromniejszej mierze ludzi. Przy czym porcje powinny stanowić praktyczne takie też i wykonane w jak najmniejszym okresie aby uniknąć strat smaku pochodzących z długiego przechowywania.

Na szczęście innowacyjna metoda rozwiązała ten problem oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone w noże nacinając mięso dodają jego soczystość bez utrat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają ponadto na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co miesza się na zwiększenie poziomu higieny w środowisku pozycji. Na rynku wyróżniamy dwa rodzaje kotleciarek, dzielące się przede wszystkim napędem, mocą produkcyjną oraz dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy często od użytych materiałów, producenta i użytych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to naturalne urządzenie przeznaczone przede każdym do użytku prywatnego i delikatnej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Wielką zaletą tego gatunku urządzeń jest mała ilość zajmowanego miejsca, ale z początku dość wysokiej (od jakiś 800 do 10 tys. zł) ceny mogą ujawniać się nieopłacalne dla prywatnych użytkowników. Wadą jest bardzo mniejsza moc produkcyjna w porównaniu z określoną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to organizacja dedykowana przede każdym dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej wałki z ostrzami kierowane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli służącego do faszerowania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem rodzi się być umiejętność operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten model urządzenia zajmuje mało bardzo miejsca niż tradycyjny odpowiednik oraz wielka wartość (od ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest dokładną przeszkodą do użytkowania jej w warunkach domowych.