Produkcja czekolady poznan praca

Czekolada stanowi samym z najbardziej prestiżowych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, udziela się ją w wielu wersjach. W nieomal każdym sklepie można wziąć wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Modna jest zarazem czekolada mleczna kiedy i gorzka. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym poziomem jej robienia jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest poddane obróbce termicznej, podczas której chwyta się je bakterii. Następnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest rozdrabniana, i w finale tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie elementy są odpowiednio dozowane, w współzależności z tegoż jaki zarób chce się uzyskać. Miazga jest rozdrabniana dalej w procesie automatycznym. Po poznaniu tych procesów traktuje ona strona sypką, którą oznacza się prószem. Jest on wywoływany procesom konszowania. Do pracy czekolady konieczne jest wykorzystanie odpowiednich maszyn. Do cięta masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu produkcji czekolady bierze się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania podejmują się także na ciepło jak natomiast na mokro. Proces konszowania na gorąco jest kluczowym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap produkcji rozgrywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego pomocą polega na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najmniejszych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i charakterystyczny połysk.