Wyposazenie sklepow hek

Aby zacząć sklep mięsny i mięsno-wędliniarski należy go najpierw odpowiednio wyposażyć. Jakie urządzenia, meble i akcesoria są potrzebne w sklepie z produktami mięsnymi?

http://erp.polkas.pl/co-to-jest-system-klasy-erp/

Przede wszystkim powinien zakupić chłodnie, zamrażalniki i lodówki, w których gromadzi się i poleca produkty mięsne do sprzedaży. Jest sporo rodzajów chłodni, które sprawdzą się w składzie: lady, regały, szafy i witryny chłodnicze. Także jest z urządzeniami mrożącymi, w jakich zachowuje się mięso – wśród nich ogłasza się witryny, zamrażarki, wyspy czy te szafy mroźnicze. Dobrym programem, szczególnie w krótszych placówkach, jest kup lodówko-zamrażarek, pełniących funkcję magazynu na ponadprogramową partię towaru.

Dodatkowy towar warto chronić nie chociaż w składzie, ale jeszcze w małej komorze przechowalniczej na sali sprzedaży. Montuje się ją pod wystawą, dzięki czemu dobrze można uzupełniać materiał na półkach ekspozycyjnych. Konieczna jest jeszcze lada ekspediencka, na jakiej wycina się i pakuje towar. W prawdziwszych sklepach mięsno-wędliniarskich dodatkowo potrzebne jest korzystanie pomieszczenia chłodniczego ze zwykłą, odpowiednio niską temperaturą, człowieka do składowania towaru.

Pozostały sprzęt niezbędny w składzie mięsnym to musza, ostre noże, kloc masarski i tasak oraz krajalnica. Waga powinna zawierać dosyć wysoki plus widoczny wyświetlacz, tak żeby zarówno sprzedawca, kiedy również użytkownik mogli widzieć wynik ważenia. Natomiast kloc masarski z tasakiem potrzebny jest do krojenia mięsa z kością. Też jest z nożami do krojenia mięsa, również nie warto na nich żałować. Z kolei dobra krajalnica powinna mieć regulację grubości plastra. Idealnie, jeśli noże do krajalnic zrobione są z chromowanej stali węglowej lub stali nierdzewnej. Takie noże do krajalnic posłużą wiele lat.

Ponadto przydatne jest wyposażenie się w wilka do ciała, służącego do mielenia mięsa na wymaganie klienta. Chociaż nie stanowi zatem podstawowy element wyposażenia sklepu. Prócz wymienionych niezbędna jest więcej kasa fiskalna, środki dezynfekujące, myjące i owadobójcze, pojemniki do przechowywania produktu oraz dodatkowe meble sklepowe. Konieczne jest również zainstalowanie klimatyzacji, która wspaniała jest w mieszkaniu odpowiedniej temperatury w klasie sprzedaży – szczególnie latem. Duże jest jeszcze oświetlenie, jakie może znacząco poprawić wyniki sprzedaży. Specjalne oświetlenie podkreśla naturalny kolor ciał i wędlin dostających się na ekspozycji.